Sosyal Medya

Güncel

ABD Suriye’de Rus istihbaratçıları mı vurdu

3 Rus subayın ve istihbarat istasyonunun da vurulduğu, önemli bir Rus istihbaratçının öldüğü bilgisi geliyor. Rusların bu istasyonda önemli IŞİD’lileri yakalayıp sorguladığı ve ABD bağlantılarını çözdüğü bu yüzden bombalandığını söylüyor.



Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol - Milli Gazete

Ä°ÅŸler Suriye’de tam manasıyla “Arap saçına döndü”. Kimin eli kimin cebinde, kimin kimi vurduÄŸu belli deÄŸil. Kör kurÅŸunun yerini; “kusura bakmayın, yanlışlıkla oldu” türünden geçiÅŸtirmelerle ifade edilen “kazara bombalamalar” almış durumda.

GeçtiÄŸimiz Cumartesi günü de böyle bir kazara bombalama yaÅŸandı. Daha önceleri Afganistan’da ve Pakistan’da çok sayıda kazara bombalamalar yapan ABD güçleri, bu sefer Suriye’de bu “yanlışlığı” yaptı. Açıkçası ABD bunu da inkâr etmedi. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), ABD öncülüğündeki koalisyona ait jetlerin Deyr Ez Zor’da Suriye ordusu mevzilerini vurduklarını doÄŸrulayan bir açıklama yayınladı. Söz konusu açıklamada, Suriye askerlerinin “yanlışlıkla” bombalandığı iddia edilerek, asıl hedefin IŞİD mevzileri olduÄŸu ifade edildi. Tabi yerseniz!

Nitekim Rusya da “yemezler” dedi ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’ni olaÄŸanüstü toplantıya çağırdı. Her ne kadar mevzu medyada da yer aldığı üzere, uluslararası koalisyonun hava saldırılarında Suriyeli askerlerin ölmesi ve bunun Rusya ile ABD arasında gerginliÄŸe yol açtığı ÅŸeklinde yer alsa da, krizin daha derin olduÄŸu Rusya’nın verdiÄŸi ve vereceÄŸi olası tepkilerde saklı.

Çünkü mevzu sadece IŞİD ve Suriyeli askerler gibi görünmüyor. Sosyal medyayı yakından takip edenler bu saldırı sonrası “Yahya Kaptan”ın bir twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımları muhtemelen görmüşlerdir. Yahya Kaptan’ın gerçekte kim olduÄŸunu bilmiyoruz ama bugüne kadar ki paylaşımları açıkçası onu fazlasıyla dikkate almamızı gerektiriyor.

Yahya Kaptan olayın gerçekleÅŸtiÄŸi anlarda aynen ÅŸu bilgileri takipçileriyle paylaÅŸtı: “Ä°ÅŸin sıkıntılı durumu; 3 Rus subayın ve istihbarat istasyonunun da vurulduÄŸu, önemli bir Rus istihbaratçının öldüğü bilgisi geliyor. Rusların bu istasyonda önemli IŞİD’lileri yakalayıp sorguladığı ve ABD baÄŸlantılarını çözdüğü bu yüzden bombalandığını söylüyor. En az 80 Esed rejimi askerinin öldüğü saldırıya Ä°srail uçaklarının da katıldığı iddialarını Rus ajanslar geçiyor.”

EÄŸer bu bilgiler doÄŸru ise, o zaman oyun daha yeni baÅŸlıyor demektir, Rusya bunun altında sadece BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırmakla kalmaz. Ve denildiÄŸi gibi iÅŸin içinde Ä°srail uçakları da var ise, o zaman her ÅŸey sil baÅŸtan!

“Halep-Rakka-Musul” Üçgeni’ne Dikkat!

Türkiye’nin oyuna girmesi ve yeni bir dengeye imza atmasıyla birlikte “Halep-Rakka-Musul” üçgenindeki tüm hesaplar da alt üst olmuÅŸ vaziyette. Bu üçgeni kontrol altında tutan güç ya da güçler asırlık projelerini uygulama imkânına kavuÅŸacaklar. Projelerin çatıştığı bu üçgende çok daha kanlı savaÅŸ(lar) kaçınılmaz gibi. Dolayısıyla süreç yeni bir paylaşım savaşına gebe. EÄŸer taraflar bunu masa başında halledemezler ise, alanda örtülü bir ÅŸekilde yürütülen Üçüncü Dünya Savaşı aleniyet kazanacak ve deklare edilecek.

Bu noktada, ABD’nin “yanlışlıkla” Esad güçlerini vurması, krizde yeni bir “kırılma”ya iÅŸaret ediyor. Taraflar sahada “ucu açık” son kozlarını açıktan oynuyorlar. Düne kadar terör örgütleri üzerinden yürütülen güç mücadelesi (vekaleten savaÅŸ), yerini düzenli orduların da sürece doÄŸrudan dahil olmaya baÅŸladığı, tam manasıyla bir hibrit savaÅŸa dönüştüğünü gösteriyor.

Devletlerin pustukları yerlerden bir bir çıkmaya baÅŸlaması bu açıdan önemli. Son olarak ABD ve Ä°srail’in eÅŸ zamanlı ve muhtemelen eÅŸgüdümlü gerçekleÅŸtirdikleri iki saldırı bunun en temel göstergesi. Ve bu saldırılarda Suriyeli güçler ile birlikte Rus güçlerin (istihbaratçıların) de hedef alındığına yönelik iddialar, kriz içerisinde kriz olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye-Rusya: ‘Kırmızı Çizgi’lerden ‘Kırmızı Hat’a...

ABD-Rusya arasındaki gerginliÄŸin Türkiye’ye “tercih” boyutunda yansımaması kaçınılmaz. Bu husus en son olarak 24 Kasım 2015’te test edildi ve görüldü. 24 Kasım Krizi öncesi öngörülen bu husus, tarafların tedbir almakta gecikmesinden dolayı iki ülkeyi bir savaşın eÅŸiÄŸine kadar getirmiÅŸti.

Dolayısıyla, sınırlarımızdaki bu keÅŸmekeÅŸliÄŸin Türkiye ve Rusya’yı bir kez daha oyuna getirmesi güçlü bir olasılık olarak mevcudiyetini koruyor. En azından her iki ülkenin silahlı kuvvetlerinin böyle bir deÄŸerlendirme yaptığı ortada ve bu kez ellerini çabuk tutmaya çalışıyorlar. Bu baÄŸlamda hibrid savaşın önemli teorisyenlerinden biri olan ve kendi adıyla anılan teoriyi Gürcistan, Kırım-Ukrayna ve Suriye’de uygulamaya koyan Rus Genelkurmay BaÅŸkanı ValeriyGerasimov’un Ankara ziyareti dikkatlerden kaçmaması gereken oldukça önemli bir ayrıntı...

Her iki ülkenin askeri birlikleri arasında iletişim kanallarının (kırmızı hat) kurulması konusunda varılan anlaşma bu ziyaretin en önemli sonuçlarından birisi diyebiliriz.

Türkiye ve Rusya bu “kırmızı hat” üzerinden üçüncü taraf(lar)a ÅŸu mesajı veriyor:

1. Türkiye ve Rusya bir kez daha ortak tehdit-düşman emperyalizme karşı bir beka mücadelesi içerisindedir ve bunu bertaraf etmenin yolu ortak iÅŸbirliÄŸinden geçmektedir; 2. Türkiye ve Rusya GeniÅŸletilmiÅŸ OrtadoÄŸu-BOP’a, bir diÄŸer ifadeyle “Avrasya Seddi Projesi”ne karşıdır ve bunun gerçekleÅŸmemesi için sonuna kadar mücadele edecektir; 3. Hiç kimse Türkiye-Rusya arasında bir savaÅŸ beklemesin; 4. Türkiye ve Rusya çok kutuplu bir dünyadan yanadır; 5. Her iki ülke Avrasya’da Ä°ÅŸbirliÄŸi Eylem Planı’nda ortaya konulan hedeflerin her ne pahasına olursa olsun sonuna kadar arkasındadır.

Tabi ki anlayana...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.